Založ si blog

Zajac sa bozkával s Lochneskou

(pokračovanie príbehu od jazera AOSS)

Nakoniec sa všetko stalo úplne inak. Ak si ctený čitateľ pamätá na rozlúčkové slová autora, tak bude prekvapený, že obyvatelia AOSS akosi zmľandraveli. Nedali na viachlavú obludu a pokojne si ďalej bahnili v ufúľaných vodách jazera. Lochneske to nedalo a tak všetkým pohrozila, že ak ju obyvatelia jazera AOSS nebudú uctievať, tak sa zoberie a pôjde do inej časti Sveta zvanom Literatúra, kde ju obyvatelia budú počúvať, klaňať sa jej a uctievať jej nezanedbateľné činy, ktoré po pravde len vyciciavali vody Aosského jazera.

Už na brehu podupávajúc a poskakujúc čakal na ňu Zajac. Celý vzrušený a nedočkavý, kedy sa vrhne do náručia Lochnesky. Tiež bol naštvaný na obyvateľov jazera AOSS a priľahlých brehov. Pôvodne bol jedným z nich, ale neskôr plný neutíchajúcich bleskov sa pobral kadeľahšie. To Kadeľahšie bol významný úrad. Tam všetci skúmali ako a prečo a začo a kedy sa udialo vo Svete zvanom Literatúra. Keď sa im niečo nepodarilo patrične vyskúmať, tak si to jednoducho vymysleli. Boli to čudáci, ale pravidelne platení, obriadení a vypasení. Tam sa usalašil aj Zajac, hrdina dnešného príbehu. Musíme však spomenúť, že až tak veľmi sa na pravého zajaca nepodobal. Okrem fúzov mu narástla brada, brucho a oči. Tie gúlil po Svete zvanom Literatúra a snažil sa zoči-voči vyvaľovať očiská na bezbranných výskumníkov a okolitú chamraď. A tí sa ho začali báť – obyčajného zajaca.

A tak sa náš Zajac ocitol na brehu jazera AOSS a s veľkou chuťou si dal francuzáka s Lochneskou. Skúsený pozorovateľ by však určite zistil, že za tým cmúľaním a oblapkávaním sa potíšku viedol rozhovor na tému „Ako vytrestať obyvateľov jazera a okolia“. Prešlo iba pár prvých minút a Zajac spoza  spodkov vytiahol bielučičký hárok papiera, čoby papiera, priam novinového papiera, ktorý nosil so sebou, keby to na neho prišlo niekde uprostred cesty. Tentoraz neprišlo a papier zostal suchý. Otrčil ho Lochneske. Tá sa okamžite zašklebila svojimi všetkými hlavami a zavrtela svojimi chvostmi. Zajačisko jeden šikovný, zamľaskala a ešte mu pribalila jeden francuzák. Na novinovom, nedeľnom papieri sa skvel skvostný názov novín – SEM. Pôvodne sa noviny volali SEM-enište, ale po rekonštrukcii Sveta zvanom Literatúra sa enište vypustilo a zostalo SEM. Šéfoval im istý Fujtek. Lochneska so Zajacom mu neraz priniesli chutné sústo, ktoré rýchlo zabalili do novinového papiera SEM a zatancovali si rezký Fujtek-chujáš – moderný tanec svojich otcov.

Tentoraz bola v nedeľnom novinovom papieri zabalená jedovatá slina, ktorá mierila priamo doprostred jazera AOSS  s cieľom otráviť skupinu NEP, pozostávajúcu zväčša zo starších pamätníkov jazera. Slina mala Svetu zvanom Literatúra priniesť prekvapujúce odhalenie, že niktoši z NEP-u si nezaslúžia pozornosť, pretože sú to trosky, ktoré s prapôvodnými členmi NEP-u nemajú nič spoločné. Keď tam pôsobil Zajac, ó to bolo iné. Veru aj bolo. Poniektorí Nep-ania sa vtedy kvôli nemu radšej  zbalili a odišli z jazera preč. Zajac však veril v zábudlivosť akéhokoľvek druhu. Napríklad v historickú zábudlivosť, ktorá hrala do kariet jemu, aj Lochneske, pavúkovi a ďalším milým bývalým NEP-anom, obyvateľom jazera AOSS.

Ako sa tak Zajac s Lochneskou veselo cmúľali, spozoroval ich Lovko, nefalšovaný Nep-ák, ktorý sa ako  predseda  staral o svojich NEP-ákov. Občas im vynadal, pokarhal, ale keď bolo treba aj prebalil. Kráčajúc popri jazere zbadal pohodený novinový papier, v ktorom objavil jedovatú Zajacovu slinu. Keď to zistil, tak sa naštval, že viacero prcičiek vyskákalo z trávy a rozpŕchlo sa po brehu. Lovko sa vybral za Fujtekom. Ukázal mu Zajacovu jedovatú slinu zabalenú v novinovom papieri a vzápätí sa dožadoval  nového novinového papiera, bez Zajacovych slín. Očakával, že v objeme jedovatej sliny bude môcť rovnako niečo vrátiť Zajacovi. Fujtek sa zašklebil. Ale iste, nech sa páči, ale len po mieru tretiny jedovatej sliny, pretože ostatok patril anti-Nep-ákom, o ktorých Lovko nemal ani len potuchy. Fujtekovi bolo jedno, že celá jedovatá slina zaliala všetkých Nep-ákov. Vyhovovalo mu to, veď je nejaký šéf. A tak Lovkovi nezostalo nič inšie, ako zabaliť do novinového papiera podstatne menšiu slinu a poslať ju do redakcie SEM.

A ako to skončilo? Vlastne sa nič neskončilo. Ale to sa dozvieme až v nasledujúcom príbehu o jazere AOSS, Nep-ákoch a Svete zvanom Literatúra.

25. september 2014

Ľubo Belák

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 280165x
Priemerná čítanosť článkov: 4120x

Autor blogu

Kategórie