Založ si blog

Kam mieri v mieri Európa?

Napriek zhodnej podobe slova „mieri“ sú jeho významy v súčasnosti nepríjemne odlišné. Zväčša sa mieri na nejaký terč, prípadne na iný objekt, napríklad aj na človeka. Používa sa k tomu luk, gumipuška, pištoľ, puška, samopal. Alebo je to smer, kam sa uberáme. Mier, podstatné meno neživotného mužskému rodu, takýto rozsah významov nemá. Buď je mier, žijeme v mieri, chceme mier, alebo jednoducho nechceme. V tom prípade je jeho opakom vojna, nenávisť, agresia, zbrojenie, výbuchy granátov a najnovšie dronov s vojenským materiálom.

Žijeme v dobe, keď predchádzajúce tvrdenia nie vždy platia. Najmä ak ide o Európu, ktorá sa po tohtoročných eurovoľbách bude musieť vysporiadať s orwellovským tvrdením, že mier je vojna. Pritom ak sa na mier spýtate na ulici neznámeho človeka, zväčša zodvihne obočie a zatvári sa, že nerozumie. Veď nám nič nechýba. Žijeme v mieri a tak to bude naveky. Pri druhej otázke, čo pre to dotyčný urobí, bude opäť nasledovať nechápavý pohľad s pokrčením pliec. Jednoducho je mu to jedno.

Zvykli sme si na to, že v súčasnosti všetko za nás niekto, niekde vybaví. Pohodlnosť a rozmaznanosť Európanov má zvláštnu podobu. Našťastie to nemožno tvrdiť o všetkých. Tým, ktorým to nie je jedno, sa ozývajú, vyjdú do ulíc a verejne prejavujú svoju vôľu po autentickom mieri, ktorý nám kdekto sľubuje. Dokonca aj Joe Biden, americký prezident, ktorý s veľkou slávou oslávil deň D. Deň, kedy sa Američania spamätali a pridali sa k masovému vylodeniu spojeneckých vojsk v Normandii. Písal sa rok 1944 a ruskí vojaci sa nezadržateľne blížili do strednej Európy. Rok pred koncom druhej svetovej vojny a niekoľko rokov po japonskom útoku na Pearl Harbor na čele s admirálom Isoroku Jamamotom, študentom na Harwardovej univerzite.  V tom čase naozaj išlo o vojnu, ktorá mala eliminovať reálne zlo v mene svetového mieru. Nie takého, o ktorom hovoria misky na súťaži krásy, ale o mieri, kde sa nestrieľa, neničia sa budovy a neumierajú ľudia.

„Pochybuje niekto o tom, že by sa dnes Amerika postavila proti Putinovej agresii tu v Európe?“, uviedol prezident USA na útese Pointe du Hoc. Ak by sa okolo seba poobzeral, určite by našiel nejedného účastníka osláv dňa D, ktorý pochybuje o úprimnosti Bidenovych slov. Napríklad Emmanuel Macron, ktorý už začal s bilaterálnymi rokovaniami s inými krajinami o vojenskej spolupráci.  Na oslavách ešte netušil, čo ho po eurovoľbách 2024 vo Francúzsku čaká – debakel jeho politiky. Rovnako, ako sociálnych demokratov v Nemecku. Európa sa zmieta v putinovsko-angloamerickom konflikte o konečné zničenie ZLA na Zemi. Pôvodné označenie Ruska americkým prezidentom Ronaldom Reaganom „Ríša ZLA“ dostalo iný kontext. Dnes máme už dve  Ríše ZLA, ktoré so svetom diskutujú cez hlavne tankov. Pritom každá strana tvrdí, že tým ZLOM je ten druhý. Biden zdôraznil americkú túžbu po mieri slovami: „…za demokraciu sa oplatí zomrieť“. A aby toho nebolo málo, pripomenul, že „…sa modlí, aby Spojené štáty nikdy nezabudli na dôležitosť spojenectiev…“, kde NATO označil za najväčšiu vojenskú alianciu v dejinách sveta. Určite mal pravdu, pretože už v roku 1991 zanikla konkurencia, Varšavská zmluva, vojensko-politický pakt krajín sovietskeho bloku. Bolo to v čase, keď sme verili, že rovnako sa rozplynie aj NATO a vo svete nastane generálny MIER. Nestalo sa, boli sme naivní spolu s Michailom Sergejevičom Gorgbačovom, ktorý uveril sľubom, že NATO sa nebude rozširovať smerom k novovzniknutému Rusku a svoju obrannú politiku nezmení na útočnú. Len ignorant môže zabudnúť na agresiu, ktorá od tých dôb sprevádza vojenskú aktivitu USA, NATO a európskych štátov. Vždy to bolo „v mene mieru“ a „šírenia demokracie“. Presnejšie len tej liberálnej demokracie, nedemokraticky bojujúcej proti „iným druhom demokracie“ (?). Tak to bolo v Iraku, Líbyi, Afganistane, Juhoslávii, Kosove, a najnovšie na Ukrajine, ktorá trpí pre nevyhlásenú vojnu západu „so zlom“ šíriacim sa z Ruska. Tak to je s demokraciou aj v Izraeli, ktorý by bez neutíchajúcej dodávky zbraní vyrobených v USA asi ťažko masívne vraždil tisíce Palestínčanov s jasným cieľom zničiť Palestínu ako domov palestínskeho národa, ktorý si podľa izraelských politikov „nezaslúži“ vlastný štát.

Joe Biden si mohol odpustiť množstvo fráz. Stačilo aby suverénne vyhlásil VOJNU za MIER. Nemuseli by sme sa trápiť s pokrytectvom súčasných politikov nielen v USA, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, ale aj ďalších európskych krajín, vrátane našej, ktorí v tomto pokryteckom BOJI O MIER pokračujú. Pritom by stačilo sadnúť si spoločne ZLO so ZLOM a dojednať prímerie. To sa však oslavovateľom Dňa D v Normandii dnes nehodí. Radšej budú ničiť vlastné obyvateľstvo hrozbou vojny, emocionálnym vydieraním pri pomoci migrantom a sankciami voči Rusku, ktoré sú v dôsledku obrátené proti vlastným občanom.

Máme za sebou voľby do Europarlamentu. Do štrasburských lavíc si zasadnú noví poslanci. Bude to pokračovanie politiky ZLA proti ZLU, alebo konečne snaha o zmierenie napätia, upokojení rozhádaných politických zástupcov a konečnom nastolení mieru? Pretože jediným možným východiskom je pozmeniť názov tohto článku. Európa mieri k mieru. (…bez otáznika…)

 

11.6.2024

Ľubo Belák

 

 

Svetová premiéra kvadrofonickej AIDY v Banskej Bystrici

27.05.2024

Ak by si niekto myslel, že v Banskej Bystrici zaúradovala umelá inteligencia (AI), tak je na omyle. Nová inscenácia opery AIDA v štátnej opere bola v rukách živých, nefalšovaných ľudí z mäsa a kostí. Stalo sa to v piatok 24. mája o pol siedmej večer. Všetko nasvedčovalo, že pozvané publikum bude svedkom ďalšej reinkarnácie AIDY po slovensky v taliančine. Veď čo už [...]

Občianska vojna, politický gýč, Snowden, nebinárny sex a Európska únia

16.05.2024

Na premiéra Slovenskej republiky bol spáchaný atentát! Toľko titulky. Bez očakávaných komentárov a pokryteckých prejavov sústrasti štátnikov. Málokto si uvedomí, že je to začiatok občianskej vojny, ktorá „doteraz bez výstrelov“ prebieha už pár rokov. Zbraň bola namierená proti politikovi, ktorý nesúhlasil so stavom našej spoločnosti. Otvorene kritizoval [...]

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Polícia / Kontrola /

Rekord roka: Za volantom nafúkal 4,2 promile. Šoférovi od Košíc hrozí rok basy

22.06.2024 11:50

Policajná hliadka 37-ročného vodiča zastavila a kontrolovala v obci Bukovec v okrese Košice-okolie.

monolit

Ďalší záhadný monolit uprostred púšte. Polícia v Nevade ho rýchlo odstránila

22.06.2024 11:15

Ide o pokračovanie série takých prípadov, ktoré zatiaľ zostávajú nevysvetlené.

blesk. búrka

Búrky, krúpy, vetrisko. Počasie potrápi Slovensko, meteorológovia vydali výstrahy

22.06.2024 11:03

SHMÚ upozorňuje aj na možnosť vzniku materiálnych škôd.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 71
Celková čítanosť: 290076x
Priemerná čítanosť článkov: 4086x

Autor blogu

Kategórie