Založ si blog

Desať minút demokracie

Desať minút demokracie. Asi toľko času venovala verejnoprávna televízia na svoju prezentáciu politickým reprezentantom, ktorí ho dostali napriek okupácii mediálneho priestoru vyvolenými. Že to s ideálmi autentickej demokracie nemá nič spoločné, nie je treba ani zdôrazňovať.

Blížia sa parlamentné voľby a nastal čas konfrontácie. Tí, ktorí na to finančne majú, zabojujú medzi sebou o moc v štáte. Toho štátu, ktorý patrí nám, menejcenným. Zrazu sme sa stali dôležití. Nie preto, aby sme vyjadrili svoju vôľu, ale na vhodenie obálky do volebnej urny, ktorá určí osud našej krajiny na najbližšie obdobie. Netrúfam si ani povedať na ako dlho. Po dramatických skúsenostiach posledných troch rokov sme si konečne uvedomili, že nestačí byť poslušným voličom. Tým, ktorému je určená predvolebná kampaň plná sľubov, pretvárky a neraz aj komických situácií, kedy sa na hlave kandidáta do Národnej rady Slovenskej republiky objaví rozmliaždené vajce. Toto vaječné vyznamenanie voličov na Slovensku by malo vlastne patriť všetkým , ktorí sa zaslúžili o rozklad našej spoločnosti. Nielen ekonomicky, ale najmä morálne. Nepamätám si, kedy v minulosti sme museli chrániť našich potomkov pred politikmi, ktorí sú stelesnením nenávisti, arogancie, pokrytectva a nekompetentnosti. Pred tými, ktorým sme sami dali moc vládnuť. Práve ich neúnavným úsilím sme sa stali banánovou republikou, v ktorej rozhodujú cudzie záujmy.

Máme byť naďalej štatistami tejto nedôstojnej hry? Je to hra o trón, podobne ako v úspešnom televíznom seriáli. Až na to, že tentoraz sme účinkujúcimi my, voliči. Opäť sme terčom posolstiev, koho, ako a prečo voliť. Vyhrážajú sa nám, že sme ako občania povinní ísť voliť, aj keď sme si istí, že nemáme koho. Nastal čas, ale aj šanca ako to zmeniť. Dokážme, že sme to my, ktorí určujú spôsob, komu a ako odovzdať na štyri roky náš osud, šťastie vlastnej rodiny a majetku, ktorý si na štyri roky víťazi privlastnia, aby s nim narábali. Je čas, aby každý jeden z nás si sám sebe položil otázku, v akej krajine a s akými víťazmi volieb chceme žiť. Nie je jednoduché si vybrať. Politický zápas je o dôvere. Svojou voľbou nevyjadrujeme len svoju predstavu o šťastnom živote, ale aj o osobnej zodpovednosti každého z nás. O zodpovednosti za svojho politického nominanta, ktorý by nás mal zastupovať vo veciach verejných. V ozajstnej demokracii pri voľbách neprepadne ani jeden hlas voliča. Dokonca ani vtedy, keď nejde k urne a nevyjadrí svoju vôľu vhodenou obálkou. Aj neúčasť vo voľbách je vyjadrením slobody, nie zradou demokracie. Demokracia nie je kalkulačka, ňou sú iba voľby, kde sa spočítavajú odovzdané hlasy.

Odmietnime tých, ktorí sú zodpovední za hospodársky krach, podnecovanie vojny na Ukrajine, otváranie hraníc anonymným cudzincom a odcudzenie sa od vlastnej národnej identity. Záleží len na nás, kto bude o nás v najbližších mesiacoch rozhodovať. Budúcnosť nepatrí len jednej strane, jednej generácii, či skupine mladých hercov.  Tá je dnes v rukách všetkých občanov Slovenska. Odkážme politikom, že „máme toho dosť!“ A tak nedovoľme návrat zlodejom, klamárom, diletantom, ekonomickým a ekologickým dobrodruhom, duševne narušeným jedincom, ale najmä tým, ktorí to s nami nemyslia úprimne.

Ľubo Belák

video:

20.9.2023

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 280912x
Priemerná čítanosť článkov: 4131x

Autor blogu

Kategórie