Založ si blog

Rozlúčka s pisárom

(posledná rozlúčka s Lacom Ballekom)

Lacko,

dovoľ, aby som ťa takto priateľsky oslovil vo chvíli, keď sa s tebou lúči tvoja rodina, priatelia a čitatelia. Takto som ťa vždy oslovil pri našich stretnutiach či emailových správach, ktoré sme si vymieňali. Tentoraz je naše stretnutie aj napriek tvojej prítomnosti iné. Prihováram sa ti nielen za seba, ale za všetkých tých, ktorých si poznal v spisovateľskej obci Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska. Patril si k nám a my sme vedeli, že my patríme k tebe. Aj napriek strohému názvu spoločenstva literátov, je to združenie tých, ktorí si na obdobie svojho života od všemohúceho vypožičali schopnosť tvoriť a rozvíjať slovo, ktoré je alfou a omegou každej ľudskej činnosti. A ty si bol jedným z jeho majstrov.  

Aj napriek tomu, že nás pri práci v združení spájala najmä literatúra, tvoja jedinečnosť majstra bola obohatená aj o občiansky prístup k veciam verejným. Spoločne sme sa ozývali, keď sme pocítili, že s kultúrou sa obcuje netatarkovsky, hrubo a nekultúrne.  Či už to bol zápas o ponechanie Budmerického kaštieľa kultúre, otvorený list politickým stranám, alebo vyhlásenia na obranu tých, ktorým sa pokúšali zamknúť ústa, vždy si bol pri tom. Dokonca aj v čase, keď ti začalo zlyhávať zdravie. Ako majster slova, ale aj ako politik a občan si vedel poradiť, keď sme vstupovali do dialógu s mocnými. Tvoja predstava o politike a politikoch bola predstava džentlmena. Vždy si chcel, aby sa ľudia aj napriek rozdielnym názorom správali k sebe ako ľudia, nie ako nepriatelia. Podobne to bolo aj pri pohľade na našu minulosť. Spoločný štát Čechov a Slovákov si v duši niesol ako dôkaz, že ľudia vedia spolu žiť, trápiť sa a umierať v spoločnom štáte. Vnímal si ho najmä ako spoločný príbeh o kultúre, ktorý sa ani po rozpade republiky neprestal rozvíjať. Dôkazom toho boli aj naše spoločné pravidelne cesty do Luhačovíc, kde sme sa stretávali s našimi českými priateľmi. Aj pri tom poslednom stretnutí v minulom roku som na tebe videl, ako sa v tebe prebudila nesmierna energia a chuť ísť ďalej. Vtedy som netušil, že to bolo pre nás poslednýkrát. Práve ti vyšli pamäti z obdobia tvojho  pôsobenia vo funkcii veľvyslanca Slovenskej republiky v Čechách. Čítal si nám z nich ústami pisára, ako si seba v knihe nazval, príbehy o veľvyslancovi –  politikovi, ale najmä o misionárovi slovenskej kultúry. Pre nás, kolegov, to bolo zážitok, cez ktorý sme pochopili tvoju veľkosť, ako tvorcu, ktorého majú čitatelia na obidvoch stranách hranice radi. Tvoje príbehy patrili a patria všetkým.

Lacko, chcem ti za nás povedať, že aj napriek tvojmu náhlemu odchodu pre nás zostávaš človekom, priateľom, ale najmä slovenským spisovateľom, ktorý vo svojich činoch napĺňal zmysel ľudskosti, morálnej istoty, pravdovravnosti a literárnej dokonalosti. Takým zostaneš nielen pre nás, ale aj pre nasledujúce generácie tvorcov a tvojich čitateľov.

22.4.2014                                                                                                     

Ľubo Belák

 

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 280097x
Priemerná čítanosť článkov: 4119x

Autor blogu

Kategórie