Založ si blog

Spisovatelia na Laurinskej 2

Rozruch, ktorý vyvolal zámer vedenia Spolku slovenských spisovateľov  predať svoj päťdesiatpercentný podiel na majetku, som očakával podstatne skôr. V Asociácii organizácií spisovateľov Slovenska, ktorej predsedám od marca 2013 už čiastočne prebehla vnútorná diskusia o majetku a správe budovy na Laurinskej 5. Výsledkom bola výmena vo vedení. To však nič nemení na fakte, že v minulom roku bola vedením AOSS, zastúpená jej predsedom Igorom Hochelom, podpísaná výrazne nevýhodná dohoda o dlhodobom prenájme celej budovy. Znamená to, že budova prestáva plniť účel, pre ktorý bola zverená spisovateľskej obci. Ak by som použil metaforu, tak K.O. dostala slovenská literatúra, ktorú dnes vidím širšie ako sú Spolok slovenských spisovateľov a Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska.

Ako predstaviteľ Slovenského centra P.E.N., ktoré v Rade AOSS zastupujem, som už v minulom roku v mene PENu ostro protestoval proti takémuto riešeniu kritického stavu majetku. Nie je to len problém budovy, ale aj riadenia Asociácie, netransparentnosti v používaní finančných prostriedkov a chybných manažérskych rozhodnutí, ktoré v čase troch rokov vedeli spisovateľskú obec priviesť k hospodárskemu  krachu. Navyše porušovaním stanov sa aj morálne opotrebovala inštitúcia, ktorá mala byť výkladnou skriňou občianskej etiky, ak nehovoríme o spoločenskej zodpovednosti za morálny profil organizácie, ktorá združuje literárnych tvorcov.

Niečo podobné dnes prebieha v Spolku slovenských spisovateľov. Nečudujem sa, pretože odkedy som do funkcie nastúpil, vedenie Spolku na čele s Jánom Tužinským a Pavlom Janíkom odmieta akúkoľvek komunikáciu so mnou, nerieši žiadny aktuálny problém so správou budovy a navyše po niekoľko rokov neoprávnene používala finančné prostriedky, ktoré sa podľa doterajších zistení vyšplhali do niekoľkých desiatok tisíc euro.

Čo urobiť? Osobne to vidím v prvom rade zastavením akejsi animozity medzi oboma organizáciami. Začať konečne spolupracovať a určite vytvoriť novú kultúru vzťahov aj v hospodárení so spoločným majetkom. Tak ako to vnímam, radoví členovia oboch organizácií chcú okamžitú zmenu nielen v riadení, ale najmä návratu k spoločnej stavovskej organizácii, ktorá by sa v prvom rade starala o slovenskú literárnu kultúru a až potom o ekonomiku, ktorá v slušnej spoločnosti má jasné pravidlá, ktoré stačí dodržiavať. Dúfam, že to vidím správne.

V Bratislave, 17.4.2013

PhDr. Ľubomír Belák

predseda AOSS

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 280006x
Priemerná čítanosť článkov: 4118x

Autor blogu

Kategórie