Založ si blog

Dnes pôjdem do Véčka. . .

Pesnička, ktorá vznikla ešte v minulom storočí pre mňa ožila včera vo Véčku. Pôvodne som ju hrával v unplugged verzii s Andrejom Šebanom za éry LBT (Lubo Belak Team). Neskôr som ju opäť oživil v duete s Milanom Markovičom. Do tretice mi pomohla skupina The Buttons, s ktorou som ju naskúšal pre V klub 2013. A to bolo včera 1.2.2013.

S Dodom Šuhajdom sme sa dali do práce na organizovaní podujatia V-klub 2013 niekedy v polovici januára. Iste, dosť neskoro, ale čas nehral žiadnu úlohu. Vedeli sme, že to stihneme. Veď išlo o naše Véčko, v ktorom sme hrávali ako puberťáci, kde sme našli svoje partnerky a kde nám zostalo kus mladosti. Tak trochu som bol prekvapený, že po afére pod krycím názvom „Cylinder“, kde sa rozmazávalo aj moje meno, som dostal priestor aspoň na jeden deň realizovať to, o čom sme pred vyše rokom hovorili. Nezabudnem denníku SME a rádiu FM, že na základe absolútne vymyslených argumentov sa podujali na intervenciu vo farbách „nového umenia“. Skrýval sa za tým podlý zápas o priestory bývalého V klubu, ktorý kedysi patril všetkým. Posledných pár rokov len pár vyvoleným. Všetko zlé je na voľačo dobré. Neraz opakoval môj otec, keď prišlo k najhoršiemu. Podobne, vtedy, za vlády jeho veličenstva D. Krajcera na ministerstve kultúry som dostal priamo od šéfa informáciu o rozhodnutí prideliť časť peňazí od holandského dobrodinca aj na rekonštrukciu V-klubu. Vtedy to bol sľub, včera to bola realita. Véčko na jeden deň ožilo vo farbách originálnych véčkarov, s ich hudbou, len všetko bolo o pár rokov staršie.

Priznám sa, toľko známych som za posledných desať rokov pokope nevidel. Osobne mi celý večer, aj keď som bol spolu s Dodom „zamestnaný“ ako scenárista a režisér, prebehol ako sklz po tobogáne. Neuveriteľne rýchlo a ľahko.  Na pódiu sme sa striedali pod taktovkou Petra Lipu a Laca Lučeniča ako na veľkom hudobnom festivale. Nie je zvyčajné, aby sa za dve hodiny na takom malom priestore vystriedali štyri kapely a sedem spevákov. The Buttons, Mona Lisa, Goodbie Lenin, Apollo band, Petr Spálený, Mirka Brezovská, Dodo Šuhajda, Laco Lučenič, Peter Lipa, Janko Lehotský a moja maličkosť.

Našťastie bol pri nás zvukový anjel strážny Palko Prockl, ktorý absolútne zvládol zvukovú réžiu a tým dal najavo, že aj v priestoroch V klubu možno urobiť kvalitný zvuk. Významne nám pomohli domáci z NOC pod dohľadom šéfky Janky Kresákovej a Marcelky Chalachanovej a jej Agentúry Image. Všetko fungovalo. Dokonca aj pri bráne bolo dusno. Nie každý sa do Véčka dostal.

Véčkari sa opäť ukázali ako zdatní klubisti. Ich profesionálne povzbudzovanie počas koncertu bolo zavŕšené dokonalou spotrebou bieleho a červeného vína. Vitalita véčkarskej generácie je aj po rokoch závideniahodná.

Moje vystúpenie bolo krátke. Už spomínaná pesnička Dnes pôjdem do Véčka a Pieseň z papiera. Práve tú druhú som venoval tým, ktorí už do V klubu nikdy neprídu. Oni sú totiž už tam – navečnosť. Jaro Filip, Milo Pavelka, Pali Barna, Ďuro Korenko, Stano Radič, Ďuro Takáč, Alex Koenigsmark, Maroš Zednikovič, Julo Satinský a Dežo Ursíny.  Im patrila moja spomienka vpletená do hudby a textu. Dúfam, že keď ich dušičky poletovali  ponad nás, boli s našou prácou spokojní. Aj keď nestáli na javisku, bolo ich cítiť všade, najmä v našich srdciach.

Ľubo Belák

foto: Víto Fila

2.2.2013

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Twistovanie na scéne, ktorú voláme Nová

13.03.2024

(premíéra muzikálu Oliver!) Tí skôr narodení majú určite v spomienkach uloženú pesničku Chubbyho Checkera „Let´s twist again“. Všetci sme sa na tanečnom pódiu zvíjali v rytme twistu, ktorý nám popri rock´n ´rolle vyhovoval. V tom istom roku (1961) vo wimbledonskom divadle v Londýne mal premiéru muzikál Oliver! Trojica divadelníkov, režisér Peter Coe, choreograf [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 272603x
Priemerná čítanosť článkov: 4069x

Autor blogu

Kategórie