Založ si blog

Dzurinda odíď!

Prežívame rušné obdobie. Snáď v novoveku Slovenskej republiky sme ešte nezažili taký hurhaj, ako v týchto dňoch, pár dní do volieb. Určite nie som jediný, na koho sa obracajú ľudia, známi, neznámi, ľavičiari, pravičiari s jedinou otázkou. Vlastne s dvoma.

Mám ísť vôbec voliť?

Koho mám voliť, keď nemám koho?

Tieto axiómy sú o to bolestivejšie, že po dvadsiatich dvoch rokoch nastolenia demokratického systému nevieme, načo je nám. Demokracia je určite historicky najzraniteľnejší politický systém. Práve preto je však jediným systémom, ktorý sa vie vnútorne meniť, samoregulovať.  Umožňuje spoločenstvám vyrovnávať sa s minulosťou bez tvrdých spoločenských stretnutí. Tou najhoršou formou je občianska vojna, ozbrojená revolúcia, ohrozenie existencie ľudskosti.  Jedinou podmienkou fungujúcej demokracie je aktivita občanov, ľudí, ktorí majú právo združovať sa, voliť, slobodne sa vyjadrovať a keď je potrebné, verejne vystúpiť a zvýšiť hlas.

Najväčšou hrozbou demokracie je však paradoxne  miera poznania ako funguje akákoľvek spoločnosť. Pokiaľ za bývalého režimu rozhodovali jednoduchí, neraz hlúpi politici, dnes je situácia úplne iná. Sofistikovaná, vzdelaná a usmievavá politicko-ekonomická oligarchia vie, ako sa s akoukoľvek skupinou ľudí, spoločenstvom narába. Dnes sme toho svedkami v diskusných reláciách a na predvolebných mítingoch.  Politici na drobné premenili a zamenili základné problémy dnešného politického života za „podstatnejšie“ témy, ktoré „pália“ ľudí. Je to zle napísaná komédia.

Ľudia v týchto dňoch nevyšli do ulíc pre ľavicovú, alebo pravicovú predstavu o riadení krajiny. Vyšli do ulíc, aby zakričali, že kradnúť a klamať sa nesmie. Tak sme boli doma vychovaní a takéto vzory dostávame z kvalitných literárnych, filmových a divadelných diel. Morálka v politike je na bode nula. Je jedno, čo nám ktokoľvek z politikov sľubuje. Ľudia prestali sľubom veriť preto, lebo sú v novej takmer dvadsaťročnej republike neustále okrádaní a klamaní. To, že sa tieto informácie dostávajú na verejnosť náhodne, povaľujúce sa na stoloch alebo na stránkach internetu, podstatu  nemení. Ľudia majú toho dosť.

Čoho sme svedkami? Po protestoch na ulici opäť vyrukovali do boja stranícke centrály a ich dobre platení lokaji a hlučne nás zahadzujú slovami, slovami a slovami. Som si istý, že neskoro. Dnešné ranné prebudenie tých, ktorí sú klamaní, nie je jednorazové. Nestačí im podsúvať vyhlásenia, nové sľuby, iné videnie budúcnosti politiky po voľbách na Slovensku. Teraz v týchto dňoch to chce reálny čin. Niečo, čo nestojí na sľuboch a predsavzatiach. Okamžite, teraz….urobiť niečo, čo presvedčí ľudí na ulici, že to s tými sľubmi niekto z politikov myslí vážne a že sa ešte oplatí ísť niekoho voliť.

Hneď v bývalom kapitánovi pravice Mikulášovi Dzurindovi sa skrýva takáto možnosť. Nestačí sľúbiť, že po rokoch hospodárskeho zázraku, európskych tigroch a vstupe do Európy, sa podriadi účtu, ktorý mu vystavia voliči. Neuvedomuje si, že tentoraz nejde o neho (vlastne ani nikdy nešlo), ale o tých, ktorí si tie dlhé roky uťahovali opasky, chodili voliť a dúfali v kráľovstvo nebeské.  Už nikto neverí na sľuby, že po voľbách sa všetko zmení. Nastal čas urobiť „hrdinský“ čin. Aký? Hneď zajtra sa zobudiť, osprchovať sa, pekne obliecť a verejne sa vzdať všetkých funkcií, ktoré zastáva. Nielen ako šéf SDKÚ-DS, ale aj ako minister a volebný líder. Nemusí sa báť, že by bol nenahraditeľný. Hneď vedľa seba má ďalšiu dámu. Dokonca právničku, ktorá s ním nesedí v gorilej klietke. Práve naopak, ako prvá začala búrať zatuchnutý právny systém na Slovensku. Tú prvú, premiérku, už na začiatku určil na odstrel. K tejto druhej by sa konečne mal zachovať ako džentlmen.

Pred nami je ešte pár týždňov do volieb. Pán predseda, využite svoju historickú šancu a nečakajte, ako to s vami vo voľbách dopadne. Zbaľte sa a vstúpte do dejín ako prvý slovenský politik, ktorý si uvedomil zodpovednosť za svojich voličov a nie za svoje ego, ktoré si môže založiť do albumu svojich politických úspechov. Mikuláš Dzurinda – ihneď odstúpte!

P.S. Až potom snáď budem môcť poradiť či ísť voliť a koho voliť.

 

Ľubo Belák

V Bratislave 20.2.2012

 

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 279525x
Priemerná čítanosť článkov: 4111x

Autor blogu

Kategórie