Založ si blog

Otvorená korešpondencia so Slovenskou televíziou – posledy e mail (doplnok k prvému textu)

Zverejňujem posledný e-mail od Andreja Miklánka, ktorý ma šokoval. Podľa mňa sám priznal klientelizmus v obstarávaní výrobcu Legendy Popu. Nečakal som až takúto otvorenosť. Prečítajte si najprv jeho e-mail a potom moju odpoveď. Predchádzajúcu korešpondenciu nájdete v prvom blogu Otvorená korešpondencia so Slovenskou televíziou (alebo, nie sú tu len Legendy Popu). Podotýkam, že celá korešpondencia bola verejná a a vzájomne preposielaná na iné poštové adresy. Pán A. Miklánek bol vopred upozornený, že zvažujem celý sled emailov zverejniť.

List generálnej riaditeľky RTVS

Bratislavský nárez – námet

Pre postupnosť prejdite najprv k desiatemu e-mailu

Zatiaľ posledný jedenásty e-mail zo 17.12.2011 od Ľuba Beláka

Vazeny pan Miklanek,

dakujem za rozumne slova a zmierlivy ton. Akosi mi vsak chyba to podstatne, dovody, preco bol zamietnuty navrh na relaciu. Myslim tym argumenty pochadzajuce od dramaturga, vyroby alebo programu, kde by bolo jasne vymedzene v com moj namet nezodpoveda zamerom STV. Ked som sa ja vynasnazil aspon pisomne a strucne zdvovodnit potrebu naktrutit tento dokument, preco sa mi v rovnakej kvalite nevratila aj odpoved. Navyse mi aj tak chyba priamy kontakt, pretoze bez neho je kazda dramaturgia iba vypisanie titulkovej listiny. Prave preto som Vas na zaciatku, pred dvoma mesiacmi ziadal o osobne stretnutie. Emailom ste ma poslali na inu adresu, kde mi pan Kocner, tiez prostrednictvom emailu dal konecnu cervenu pre akykolvek osobny kontakt. Ako si to mam vysvetlit? Zeby osobna zaujatost? Keby sme si hned na zaciatku vysvetlili nase postoje terajsia korespondencia by sa podstatne zjednodusila.

V kazdom pripade problemy zabezpecenia vyroby, financii a neadekvatnost temy navrhovaneho dokumentu u mna neobstoja. Vase rozpoctove moznosti neovplyvnuju realizaciu mojho nametu, pretoze neziadam ziadne financne ani vyrobne prostriedky. Jedinou realnou polozkou pre STV je umoznenie pouzit archivne zabery. Vsetko ostatne zabezpecim sam. Samozrejme az na vysielanie.

Nikdy som neargumentoval verejnopravnostou. Moja argumentacia stoji na obsahu verejnej sluzby. Verejnopravnost je len zakonom a pravne zadefinovana pozicia vysielatela voci statu. To nema nic spolocne s obsahom verejnej sluzby. Takze, zial ani tento Vas postreh nemozem brat vazne. Neraz mam dojem, ze verejnu sluzbu za vas supluju komercne televizie s daleko lepsou kvalitou a sledovanostou. Pritom im to ziadny zakon neprikazuje. Musi byt vsak pritomna citliva a profesionalna dramaturgia. Chcem tym iba podciarknut, ze verejna sluzba realne existuje aj mimo verejnopravneho vysielatela.

Co sa tyka uspechov Legiend, tak moje cislo je spriemernenie vysledkov sledovanosti, ktore sa pohybuju podla mojich informacii okolo 3 %. Sam priznavate prepojenie vedenia STV a vyrobcu relacie. K tomu nemam co dodat. Neviem, co na to povie verejnost. Podobne ako so zneuzitim priameho prenosu Ministrom Danielom Krajcerom. Odporucal by som mu, ak sa chce vratit na obrazovku, aby sa vratil spat do televizie Markiza na moderatorsky post. Len neviem, ci sa tam ma sancu este dostat. Ale moj odkaz mu asi neodovzdate.

Zdravim

Lubo Belak

Desiaty e-mail zo 17.12.2011 od Andreja Miklánka (STV)

Pán Belák, ale ved my si svoju zákonnú povinnosť starať sa o národnú kultúru plníme. Konkrétne si ju plníme tým, že dodržiavame všetky zákonom stanovené pomery vo vysielaní- pôvodná tvorba, nezávislá tvorba, …. a podobne. Zákon predsa nehovorí, ani nemôže, že máme vysielať nejaký konkrétny dokument. Ponúknem ešte silnejší argument- nevedieme žiadny súdny spor, v ktorom by nás ktokolvek žaloval za to, že nedodržiavame zákon čo sa týka Vami uvedenej povinnosti. Zákon to samozrejme rieši- pomermi vo vysielaní. Tie dodržiavame. Ostatné je vecou našej internej dramaturgie a nie zákona a jeho prípadného porušovania. Inými slovami, v tom programovom segmente, do ktorého spadá aj Váš námet, si svoje zákonné povinnosti vieme splniť aj bez toho, aby sme konkrétne Váš námet vybrali. Zo všetkých televízií zo sídlom na Slovensku investujeme do dokumentov nedostihnuteľne najvyššiu čiastku, kedže sme verejnoprávny vysielatel..

Ad Legendy, ano Vlado Burianek robil v MAYA a teraz robí pre nás. Legendy dodáva MAYA. Ved my to netajíme. Množstvo ludí z STV robilo v Markíze, JOJ, TA3, množstve produkčných spoločností, dodávalo predtým rôzne tovary, služby. Sme malý trh, je logické, že sa ludia presúvajú medzi firmami v rámci brandže. My sme naopak radi, že Vlado Burianek má skúsenosti aj z prostredia formy ako MAYA a práve vdaka nemu sa nám podarilo dosiahnuť výraznú efektivitu, ak prepočítame pomer „náklady/výkon“. S výkonom sme spokojní, o zlepšení dramaturgie sa samozrejme dá hovoriť vždy. Vo Vašej argumentácií ste doteraz použili jedno číslo- že Legendy, kde bol aj minister kultúry videlo približne 90.000 ludí. Nie, bolo to 265 tisíc ludí. A sme radi, že ste ich pravdepodobne pozerali aj Vy, ked ste si všimli veci, ktoré spomínate.

Súcastou nasej práce je aj to, že niektoré námety jednoducho musíme odmietnuť. Ich ponuka totiž výrazne prevyšuje naše možnosti. Drvivá väčšina odmietnutých projektov argumentuje verejnoprávnosťou. Keby sme odmietli iné, tiež by tie odmietnuté argumentovali verejnoprávnosťou. Prijať všetky však nie je možné, na tom sa snáď zhodnúť dokážeme. Potenciál len externých námetov približne 20 násobne prevyšuje naše rozpočtové možnosti.

Ja si samozrejme vážim to, ze sa snažíte konať a nie „len“ kritizovať. Váš námet podúdila nasa Komisia v plnom zložení a s plným vedomím si dosledkov tohto postoja. Budeme sa však na tú tému ešte rozprávať a ak dôjdeme k inému názoru, prípadne budeme potrebovať doplnujúce informácie, tak Vás budeme kontaktovať.

S uctou

AM

 

Ľubo Belák

18.12.2011

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 279874x
Priemerná čítanosť článkov: 4116x

Autor blogu

Kategórie