Založ si blog

Otvorený list ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi od Ľuba Beláka

Vážený pán minister kultúry Marek Maďarič,

dovoľ, aby som v mojom liste použil familiárnejší tón už aj vzhľadom na to, že sme si pri stretnutiach v Slovenskej televízii kedysi tykali. Ty si bol schopný dramaturg a ja rozbehnutý televízny producent. Bolo to v čase, kedy Slovenská televízia pripravovala také diela, ktoré sa aj dnes môžu pokojne uvádzať na televíznej obrazovke bez toho, aby sme sa hanbili.

S úžasom som si prečítal tvoj otvorený list kultúrnej obci, ktorej vyčítaš pasivitu v „otvorenej vojne s kultúrou“. Neviem, či sú Tvoje riadky len účelovou formalitou, alebo stratou pamäti predstaviteľa štátu, ktorý je priamo zodpovedný za stav vecí verejných. A tým je aj stav verejného mediálneho priestoru. Škoda, že si si počas Tvojej predvolebnej práce nevšimol výzvu kultúrnej obce „Otvorený list“ a „Požiadavky kultúrnej obce na strategické partnerstvo v oblasti kultúry“, ktoré na jar tohto roku, ešte pred voľbami rozvírili páchnuce vody politickej nekultúry na Slovensku.  V nich kultúrna obec zastúpená mnohými organizáciami a jednotlivcami sa obrátila na politikov s jasnými požiadavkami, medzi ktorými bola aj snaha o nápravu mediálneho priestoru na Slovensku. Skupina predstaviteľov kultúrnej obce prijala pozvania od politických strán, aby si zoč voči povedali, čo kultúre na Slovensku chýba, prípadne prečo na Slovensku začína byť pojem kultúra a kultúrnosť neznámym pojmom. Pozvánku sme vtedy dostali od všetkých relevantných politických subjektov. Jediná politická strana, ktorá mlčala, bola strana SMER, osobnejšie TY. Neraz som priamo na Tvoju adresu posielal všetky texty, ponuky na stretnutia. Od Teba neprišla ani jedna reakcia, ani od Tvojho predsedu, prípadne ďalších Tvojich partajných priateľov, ktorí teraz sedia vo Výbore pre médiá a kultúru NR SR. Nemali ste záujem sadnúť si s nami za stôl a aspoň si nás vypočuť.

Po voľbách zrazu strana SMER zmenila taktiku, zámerne to nenazývam postoj. Viacerých predstaviteľov kultúrnej obce si Ty sám OSOBNE pozval na stretnutie, kde si sa „chcel“ dozvedieť, aké sú súčasné problémy kultúry na Slovensku. Vtedy som to komentoval pozitívne. Dialóg s mocou“ , ako som našu návštevu na ministerstve nazval, sa však týmto stretnutím aj skončili. Bol máj, slniečko začalo hriať a Ty si sa iste tešil, že si splnil svoju stranícku úlohu pod heslom „bližšie k masám“.

Po pol roku si sa zrazu s výkrikom prebudil ako Alenka v ríši divov. Neviem koho vyzývaš pod pojmom „intelektuálne elity“, aby nemlčali. Som presvedčený, že tie „intelektuálne elity“, ktoré v „Otvorenom liste“ nemlčali, sa už dvadsať kokov sťažujú na aroganciu POLITICKEJ ELITY, ktorá je hluchá a slepá, ale najmä neústretová, ak ide o kultúru. Aj Ty sám na spomenutom stretnutí si sa sťažoval na ekonomických ministrov, ktorí o kultúre hovoria iba pred  Vianocami a na koncerte k sviatku Slovenskej ústavy.

Uvedom si konečne, že patríš k POLITICKEJ ELITE. Vieš čo Vám, politikom chýba? Morálka. Tá má veľa podôb. Napríklad vo Výbore pre médiá a kultúru, kde predsedá Tvoj partajný priateľ Dušan Jariabek. S akou aroganciou vyberali generálneho riaditeľa RTVS. Nebol to konkurz, bola to nemorálna fraška hodná tej najtupejšej reality šou na Slovensku.

Preto Ťa prosím, prestaň vykrikovať, a daj sa do práce. Začni formovať kultúru na Slovensku tak, ako sa na ministra kultúry patrí. Začni počúvať tých, ktorých život riadiš. Nejde len o peniaze. Ide o podstatne viac. Je to dôvera k ľuďom, ktorí sú ochotní niečo pre nápravu vecí verejných urobiť. Nečakaj však, že sa za Teba postavia do šíku na obranu Tvojho výkriku do tmy. Začni od seba. Skús začať konať tak, aby Ti práve tá INTELEKTUÁLNA ELITA začala dôverovať a získala presvedčenie, že aj na Slovensku má zmysel nemlčať.

 

Ľubo Belák

12.9.2012

 

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 279106x
Priemerná čítanosť článkov: 4105x

Autor blogu

Kategórie