Založ si blog

Sme tu ešte my – na Koncerte pre Nórsko

Dostal som príležitosť verejne predniesť pár myšlienok na Koncerte pre Nórsko, ktorý pred nedávnom zaznel v Bratislave. Tu sú……

V mojom muzikantskom živote som neraz zavítal do Osla, hlavného mesta severskej krajiny, známej nielen cez cestovateľa Thora Heyerdala, ale aj svojou prírodnou krásou. Nikdy by mi neprišlo na um, že takáto krásna krajina môže byť dejiskom krviprelievania, násilia a zla.

Zlo má veľa podôb. Tá najkrutejšia je v podobe zločinu masovej vraždy. Nie je to po prvý raz, kedy ľudstvo zažilo vyčíňanie masového vraha, či už to bol holokaust, vraždenie v Lidiciach alebo v Nemeckej, New Yorku či v Moskve. Vyhasínajú životy bezbranných ľudí v mene nejakého izmu – fašizmu, nacionalizmu, fundamentalizmu, komunizmu.

Ľudský život je nezameniteľná hodnota a tú si musíme brániť najmä vlastnými činmi, pretože sme zaň zodpovední. Že je to nemožné? Nemyslím si to. Tým prvým krokom bude ukázať že sme tu ešte my – občania, ktorým nie je jedno kde žijeme, aké máme zákony, kto nám vládne, kto sa má starať o našu bezpečnosť  a kto čo sľubuje a neplní.  Sme tu ešte my, občania Európy, ktorí žiadajú dôsledne chrániť demokraciu pred zlom.

Som presvedčený, že čin nórskeho zabijaka bol dôsledkom spoločenskej atmosféry, ktorú dnes zažívame. Neriešením globálnych otázok ľudstva, prehlbovaním rozdielov medzi ľuďmi, honba za materiálnymi hodnotami a za absolútnej absencie záujmu o kultúru, ľudskosť, prirodzenosť, spolupatričnosť, vzniká priestor pre nevraživosť, zlobu, extrémizmus a napätie. Kultúra je jazykom ľudskosti a bez nej dostáva priestor nenávisť, agresia a zločin. Valí sa na nás zo všetkých kanálov. Ľudia sa prestali stretávať na uliciach, v parkoch alebo rodinách. Nahradili ich supermarkety a internetové siete. Liekom je návrat kultúry tam, kam patrí. Zo skanzenu, kam sa chodí len vtedy, keď sa niečo stane, do života, do ulíc, rodín, ale aj do parlamentov a zasadnutí vlád.

Krutý šialenec z Nórska nazval Slovensko krajinou, ktorá podľa neho najmenej rešpektuje odlišnosti a preto ho zaradil na prvé miesto. Nielen jemu, ale všetkým nacionalistom, xenofóbnym šialencom a extrémnym radikálom odkážme, že u nás to neplatí. Väčšina slovenských občanov je tolerantná k iným národom, inej farbe pleti, inej sexuálnej, názorovej orientácii, inej viere. Tieto odlišnosti spája jedno – ľudský život, ktorý si cením ako najvyššiu hodnotu a som presvedčení že aj vy.

Ľubo Belák

V Bratislave na Hlavnom námestí 31.7.2011

Bratislava nie je Slovensko, Vojna nie je mier a Slováci nie sú blbí

08.04.2024

“Chcem vám povedať jedno zreteľne a jasne. Toto vám nezabudnem…” uviedol vo svojom povolebnom prejave porazený kandidát Ivan Korčok. Nielen on, ale aj väčšina voličov na Slovensku, nezabudne na jeho vyjadrenia a atmosféru na námestiach počas predvolebnej kampane, kde odzneli aj slová rečníkov: “SMER-SSD volili fašisti a neonacisti, vyslovene spodina…“, alebo [...]

Slovensko hľadá prezidenta

28.03.2024

Každá televízna show potrebuje hviezdy a “hviezdny “ komparz, ktorý bude na povel tlieskať, kričať, vstávať a na záver poslušne odchádzať. Nie je to inak ani pri voľbe prezidenta Slovenskej republiky. Po tridsiatich rokoch existencie samostatného Slovenska a po zmene voľby prezidenta sme si už na to akosi zvykli. Až na to, že v roku 2024 sa voľby zmenili na futbalový [...]

Verejnoprávna RTVS?

19.03.2024

Ulice sú plné hesiel o demokracii, o fašizme, liberalizme, marxizme, na saká sa lepia viacfarebné vlajočky, pripínajú odznaky. Len poniektorí si nosia bez označenia v hlave obyčajný zdravý rozum. Napriek nedostatku toho posledného je to jediná pomôcka, aby sme úplne nezblbli. Ukážkou takejto situácie je odozva „výstrelu z dela“ Ministerstva kultúry, ktoré [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Ľubomír Belák

Pohľad do kultúry a médií

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 279571x
Priemerná čítanosť článkov: 4111x

Autor blogu

Kategórie